Galerij

Onze Werken

 

De Onkruidarme tuin 

 

Thuiskomen en heerlijk genieten van je tuin zonder meteen iets te hoeven doen: dat willen we allemaal wel !

Met deze tips blijf je het onkruid de baas !

 

1. Kies voor een gazon (en tuingeluk!)

 

Je tuin asfalteren of volgieten met beton is inderdaad een optie om het onkruid in de kiem te smoren, maar heel inspirerend is het niet...Groen is in elk opzicht de meest verfrissende keuze: voor het dierenleven, voor de afwatering, omdat het rustgevend werkt én omdat het een basisvoorwaarde is voor tuingeluk. Volgens de basisregel zou je tenminste twee derde van het tuinoppervlak met groen moeten vullen. Dat klinkt misschien veel, maar als je bedenkt dat een gazon ook onder die noemer valt, valt het op zich wel mee. Een gazon beslaat al snel een derde van je tuin en scheelt in onderhoud. Natuurlijk duikt er tussen de sprieten ook wel eens een onkruidje op, maar uiteindelijk heb je hier veel minder werk aan dan aan een bloemenborder !

 

2. Pak wortelonkruiden aan

 

Eenjarige onkruidjes trek je er zó uit, maar dat geldt helaas niet voor vast onkruid. Zeker lastpakken als heermoes, zevenblad en akkerwinde kunnen met hun wortelgestellen flink aan de wandel gaan en je leven behoorlijk gaan beheersen. Omdat de afgebroken wortels steeds opnieuw uitlopen is de strijd eigenlijk altijd verloren. geleerd over de aanpak van deze wortelonkruiden en het advies komt neer op deze drie punten:

A) Blijf de planten wegplukken en uitputten zodat ze niet de kracht hebben om zich te vermeerderen.

B) Wil je er echt vanaf, graaf dan de wortellaag van de betreffende border af en werp alle tuinplanten waarmee het wortelonkruid verweven is op de composthoop, nog beter in de GFT-container

C) Informeer bij de kweker naar planten met sterke wortelgestellen; deze overgroeien de wortelonkruiden waardoor je er eigenlijk mee leert leven...

 

3. Kies voor smalle voegen

 

Hoe meer voeg, des te meer onkruid zich ertussen kan nestelen. Een klinkerpad of – terras met veel en brede voegen trekt onkruid aan in optima forma. Een wat grotere strakke tegel van ca. 40 x 40 cm, met voegen van circa 2 mm breed, is een meer onderhoudsvriendelijke optie. Zorg wel dat de afwatering optimaal is door gebruik te maken van afwateringsgoten !

 

4. Wied op tijd, voorkom bloeiend onkruid

 

Met name in het voorjaar, als er nog veel kale grond te zien is, schieten de onkruidplantjes als paddenstoelen uit de grond. Als je dan pas na een paar weken weer eens besluit om een rondje te maken, kan je zomaar bloeiend onkruid aantreffen. Dit is een serieuze zaak want op deze manier is de onkruidplant in staat om zich voort te planten in je tuin. Maak dus wekelijks een rondje.!

Het plukken doe je met de hand; door te schoffelen haal je steeds weer nieuwe bloemenzaden naar het oppervlak, waar licht en lucht de trigger vormen voor nog meer nieuwe onkruidplantjes.

 

5. Plant bodembedekkers

 

Veel zand, weinig plant. Vroeger zag je dit soort tuintjes vaker, maar anno 2019 weten we gelukkig beter; daar waar zand is, nestelt zich nieuw leven. De kunst is dan ook om je bodem zo bedekt mogelijk te houden. Bodembedekkende planten zijn goud op dit gebied omdat ze met hun uitlopers de bodem razendsnel bedekken. 

 

  • Kleine maagdenpalm (Vinca minor): een van de populairste bodembedekkers en wel vanwege zijn sterke karakter. De paarse of witte bloemetjes verschijnen in het voorjaar.

 

  • Woltijm Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’: dit leuke kruipertje heeft wollige mini-blaadjes en paarse mini-bloemetjes in de zomer. Kan net als slaapkamergeluk tussen de tegels groeien, alleen is deze wat meer geschikt voor zonnige plekken.

 

  • Ezelsoor (Stachys byzantina): soms verschijnen er bloemen in de plant, maar eigenlijk heeft hij die niet eens nodig! Het viltige, grijze blad is op zichzelf al boeiend genoeg en blijft ook in de winter aan de plant.

Tip !

 

Twijfel je of heb je vragen over bepaalde planten ? Vraag raad aan je tuinman of tuincentra ....

#onbezorgdgenietenvanjetuin#chillen#onkruidvrij