Tuinklap

Hallo, Ik ben Sven (1981), echtgenoot sinds 2005 van Leen (1981) samen ouders  van 3 (b)engels, Lore (2009), Maud (2011) en Briek (2013), ondernemer bij TUINEN MERT&co, actief moestuinierder alsook dierenliefhebber en hondenvriend .... Wonen sinds 2008 in Schellebelle, gehucht Bruinbeke, waar het nog gezellig landelijk wonen "op den buiten" is.

Zo ... denk zowat kort mezelf voorgesteld te hebben.

 

Ik hoop nog veel te kunnen schrijven over het leven in en om de tuin, te inspireren met leuke tips en weetjes. 

 

Dit blog is in aanmaak, dus er zullen vast nog zaken beter / anders kunnen maar ik zie dit als één groot leerproces !

 

Stuur gerust een mailtje als je vragen hebt of wellicht een leuk onderwerp voor mijn blog wilt aandragen...

Voor nu : "Leuk dat je er bent ! "

Gazon zonder gras ?

 

Bij het woord "gazon" denk je metaan aan een groene mat uit gras natuurkijk. je kunt er spelletjes kube op spelen, voetballen of gewoon lekker op luieren. Grassen zijn evolutionair aangepast aan begrazing door herbivoren, waardoor het onderhoud vrij makkelijk is ( .... blijft wel lastig om een superstrak biljartlaken in stand te kunnen houden.)

 

Alternatieven ?

KLAVERgazons zijn makkelijk te kweken omdat veel klavers (Trifolium) van nature kruipers zijn en bestand zijn tegen maaien en begrazing. Het grote voordeel van klaver is dat het één van nature duurzame plant is, hij haalt namelijk stikstof uit de lucht en heeft daarom nauwelijks bemesting nodig, alleen af en toe een klein beetje fosfor en kalium.Klaver zijn enige en ook grootste nadeel is dat ze gevoelig zijn voor verschillende plaagsoorten en ziektes, dus indien de bodem niet goed is zullen deze nauwekukt of niet willen groeien.

 

KAMILLEgazonnen zijn in West-Europa al zeker vier eeuwen een geliefd alternatief.Roomse kamill (Chamaemelum nobile) is een lage, groenblijvende vaste plant. Heeft een warme, diepgroene kleur en ruikt bovendien heerlijk als hij gekneusd wordt, maar niet bestand tegen beschadigingen - stapstenen aanbevolen indien regelmatig gebruik - door regelmarige overheen geloop. De kleinere, cultivar (Treneague) of loopkamille is beter geschikt voor een dergelijk gazon.

 

Er wordt steeds kritischer tegen GRASgazons aangekeken omdat ze slecht of zeker nadelig zijn voor de biodiversiteit . Ze vragen veel bemesting en veel water (begrazing) dus bovendien veel moeten bemaaid worden.

 

Vele tuinliefhebbers kiezen ervoor, naast het klassieke grasgazon ook een alternatief te voorzien,  een combinatie van verschillende laagblijvende planten die niet veel onderhoud vergen, goed zijn voor de biodiversiteit en nog meer dierenleven aantrekken !

 

 

 

Tip !

 

Twijfel je of heb je vragen over bepaalde planten ? Vraag raad aan je tuinman of tuincentra ....

#onbezorgdgenietenvanjetuin#gazonn#onkruidvrij